Home » 6 tips om energie te besparen!

6 tips om energie te besparen!

door Bespaar Nu
Geldbesparen

Door de oplopende energieprijzen kan het erg voordelig zijn om thuis te beginnen met energie besparen. Dit kan door bijvoorbeeld een slimme thermostaat, het aanschaffen van energiezuinige apparaten of simpelweg het uitzetten van lampen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Hier zijn 6 tips om thuis energie te besparen.

1. Doe de lampen uit!

Iedereen vergeet wel eens het licht uit te doen. Helaas komt dit nog vrij vaak voor. Een op de tien Nederlanders verlaat de kamer zonder het licht uit te doen. Door simpelweg deze gewoonte te veranderen kan veel energie worden bespaard.

Probeer daarnaast minder grote lampen te gebruiken en gebruik kleine lampjes zoals bureaulampen. Daarnaast is het vervangen van gloei- of halogeenlampen ook een goede optie om energie te besparen. Ook als de lamp het nog doet, is het verstandig om deze te vervangen door een spaarlamp of ledlamp.

Kostenvergelijking van een gloeilamp en een LED-lamp in euro per uur voor het besparen van energie.
Kostenvergelijking gloeilamp/LED-lamp per uur

In vergelijking met gloeilampen kan het gebruik van LED-lampen ongeveer 85% elektriciteit besparen. Ook TL- en spaarlampen zijn zuinig: hiermee kun je zo’n 80% van je stroom besparen. LED-lampen gaan ook langer mee: gloeilampen hebben een levensduur van ongeveer 1.000 uur, terwijl LED-lampen een gemiddelde levensduur hebben van 50.000 uur. Meer tips om elektriciteit te besparen? Kijk hier eens!

2. Isoleer je huis!

Veel huizen ouder dan 30 jaar zijn slecht geïsoleerd. Daardoor verliest een woning veel warmte. Dit kan erg oncomfortabel zijn en kost veel energie (en dus veel geld). Om dit tegen te gaan kan je er voor kiezen om jouw huis te isoleren. Voor de grootste besparing zijn muur- dak- en vloerisolatie de oplossing. Toch kan je zelf ook een deel isoleren voor meerdere kleine besparingen.

Het warmte verlies van woningen.
Warmte verlies bij woningen

Zo kan je kieren en spleten opzoeken en dichten met tochtstrippen om energie te besparen. Vaak bevinden deze kieren zich bij ramen en deuren. Dit levert vooral meer comfort op maar bespaart ook energie en dus kosten.

Ondanks het dichten van kieren, gaat er nog steeds warmte verloren bij een woning. Dat komt het vaakst voor bij niet geïsoleerde woningen. Door een woning te isoleren blijft de kou buiten en de warmte binnen. Het isoleren kost geld maar met de huidige energieprijzen is de terugverdientijd maar enkele jaren. Ook zijn sommige subsidies beschikbaar. Voor meer informatie over subsidies klik hier!

3. Stop sluipverbruik met stekkerdozen!

Veel apparaten gebruiken nog steeds stroom in de stand-by modus. Dit heet stand-by verbruik. Stand-by verbruik leidt tot veel extra elektriciteitsverbruik, namelijk gemiddeld 450 kWh per jaar. Dit staat ongeveer gelijk aan het verbruik van een groot plasmascherm voor een jaar, wat met de huidige energieprijzen neerkomt op zo’n 260 euro.

Stekkerdozen met aan/uit knop kunnen helpen energie te besparen. Vermijd driekwart van de kosten door de stekkerdoos eenvoudig uit te schakelen wanneer het niet in gebruik is. Gebruik de stekkerdoos om meerdere apparaten tegelijk uit te schakelen. De stekker hoeft niet uit het stopcontact. Daarnaast zijn er slimme stopcontacten. Hierdoor wordt het gekoppelde apparaat automatisch in- en uitgeschakeld. De stekkerdozen kunnen tot wel 50 euro per jaar besparen.

4. Verbruik zo min mogelijk warm water!

Het verwarmen van water kost maar liefst 4x meer energie dan het verwarmen van lucht. Het verwarmen van water is dan ook een groot onderdeel van de energierekening. Probeer daarom zuinig om te gaan met warm water. Hier enkele tips voor het besparen van warm water:

  • Douche kort (max. 5 minuten) en met lauw water. Daarmee kan tot wel 100 euro per jaar bespaard worden.
  • Koop een waterbesparende douchekop. Een waterbesparende douchekop laat ongeveer 7 liter water per minuut door in tegenstelling tot 9 liter per minuut bij een normale douchekop. Een waterbesparende douchekop kan tot wel 25% water besparen.
  • Doe de afwas met lauw water.

5. Koop energiezuinige apparaten!

Verlaag je vaste verbruik door je oude apparaten te vervangen door energiezuinige apparaten. Het vaste verbruik wordt voornamelijk veroorzaakt door witgoed. De meeste apparaten die 8 jaar oud zijn, verbruiken al meer dan 3x zo veel stroom als nieuwe apparaten. Ruil daarom oude apparaten in voor nieuwe apparaten.

Energiekosten vergelijking oude/nieuwe koelkast en vriezer met kosten per jaar.
Energieverbruik vergelijking oude/nieuwe koelkast en vriezer

Wanneer je de 8 jaar oude koelkast en vriezer inruilt voor nieuwe apparaten bespaart dit zo’n 260 euro per jaar. Het meest voordelig is om de oude koelkast en vriezer in te ruilen voor een koel-vriescombinatie. De koel-vriescombinaties van nu verbruiken nog maar 50 euro per jaar aan elektriciteit.

Het inruilen van oude apparaten is niet gratis. Toch zijn deze nieuwe apparaten zo energiezuinig dat ze ook snel terugverdiend zijn.

Let daarom goed op welk energielabel de nieuwe apparaten hebben. Het meest energiezuinig is een apparaat met label A(+++).

6. Laat een slimme thermostaat installeren!

Voor de meeste mensen bestaat het grootste deel van de energierekening uit het gasverbruik. Hierop kan dan ook het meest bespaard worden. De verwarming zorgt voor het meeste gasverbruik. Met een slimme thermostaat kan de verwarming automatisch aan of uit geschakeld worden. Hierdoor verbruik je alleen gas voor de verwarming als het echt nodig is.

Met de huidige elektriciteitsprijzen bespaart een slimme thermostaat gemiddeld zo’n 300 euro per jaar. Ook zou je de verwarming één graden lager kunnen zetten. Het verschil is bijna niet merkbaar maar het scheelt gemiddeld wel zo’n 150 euro per jaar. Ook kan je de verwarming een uur voor het slapen al uit zetten. Een huis blijft vaak nog even warm. Dit kan tot 100 euro per jaar besparen.

Laat een reactie achter